Het ziens-wijze logo

De huisstijl van ziens-wijze is ieder moment van de dag anders. Het logo loopt synchroom met verschillende natuurlijke cycli, en de kleur wordt bepaald door de seizoenen. Kijk hoe de site verandert in stappen van een uur, een dag of een week.

De huisstijl en site zijn gemaakt door Michael van Schaik van internetbureau Restruct Web, die hieronder zijn ontwerp toelicht;

Mandala

Vanuit gesprekken en omschrijvingen van de idee├źn die aan de coachingspraktijk ten grondslag liggen is gekozen voor het concept van de mandala als vorm. Vooral omdat de mandala veel van de besproken uitgangspunten in zich verenigd; compleetheid, evenwicht, natuurlijke cycli, patronen, balans en disbalans, het onderbewuste/emotie.

Visitekaartjes met gegenereerde mandalas als logo

De ziens-wijze visitekaartjes, allemaal met uniek logo en doorlopende kleuren.

Hierbij is uitgegaan van de drie lagen van het 'zijn' (volgens antroposofisch principe): emotie/onderbewuste, denken/reflectie, daden/behoeften. Natuurlijk is het niet mogelijk volgens dit principe voor iedere persoon/client een eigen mandala te ontwikkelen, dus ben ik op zoek gegaan naar een principe dat dit idee toepasbaar zou maken voor iedereen. Dit principe heb ik gevonden in de natuurlijke cycli.

Wij mensen zijn vrij ver af komen staan van het natuurlijk ecosysteem, dat gereguleerd wordt door tijd, in de vorm van natuurlijke cycli. Enkele vroegere samenlevingen waren zich al veel meer bewust van deze cycli en de invloed die ze hadden op de natuur en dus de mens. Maar nog altijd zijn deze natuurlijke cycli van grote invloed op de natuur, denk bijvoorbeeld aan de maanstanden en eb/vloed, en de overeenkomst dat 13 maanrotaties op een dag na een jaar zijn. Of nog letterlijker, dat 1 maanrotatie 28 dagen duurt, ongeveer even lang als de gemiddelde cyclus van de vrouw, en volgens sommigen ook even lang als de herhaling van het 'emotioneel bioritme'.

Vormen

De vormen van de elementen voor in de mandala zijn gevonden in het boek 'Inwijding' van Elisabeth Haich. Hierin wordt geschreven over de vier elementen van de oude egyptenaren; Vuur, Aarde, Water, Lucht. De vorm voor aarde is vierkant, water is rond, en voor god de driehoek (pyramide). Dit is uitgebouwd tot de volgende geometrische vormen:

  • Vierkant = Aarde / hart / emotie
  • Streep = Lucht/atmosfeer / denken
  • Cirkel = Water/leven / daden & behoeften
  • Driehoek = God/natuur / cycli/tijd
Cirkel visitekaartjes (1 jaar) met verlopende kleur

De ziens-wijze huisstijl bestaat ieder moment van het jaar uit een uniek logo en andere achtergrondkleur.

Maan-dala

De mandala die uit deze geometrische vormen wordt samengesteld hebben we afhankelijk gemaakt van de maankalender door regels op te stellen:

  • Vierkant (Aarde / hart / emotie): 4 seizoenen, aantal groot = seizoen
  • Streep (Lucht/atmosfeer / denken): maan van jaar = aantal, uur van dag = rotatie, dag van maan = rotatie
  • Cirkel (Water/leven / daden & behoeften): dag van maan = aantal groot van 28 totaal, uur van dag = positie (begin=midden, eind=buiten)
  • Driehoek (God/natuur / cycli/tijd): maan van jaar = aantal groot van 13 totaal, dag van maan = grootte v. groten

Kleur van het moment

De achtergrondkleur is gebaseerd op hetzelfde systeem; de seizoenen zijn gekoppeld aan een kleurencirkel, koude kleuren zijn de winter, warme kleuren de zomer. Op deze manier heeft iedere dag een kleur (verloop). Voor de helderheid wordt het uur van de dag genomen; de helderheid van de kleuren neemt toe tot de zon op z'n hoogste punt staat (12:00), daarna weer af tot bijna zwart om 0:00. Hierdoor ontstaat een systeem van logo's die ieder moment van het jaar uniek zijn. Dit systeem herhaalt zich na een jaar ('ongeveer', want er wordt ook een beetje willekeur toegepast).

ziens-wijze

Praktijk voor coaching, persoonlijke begeleiding en groepstrainingen.